RONDO MUSIC MANAGEMENT

RondoM Rondo Music Managemet

Linthorst Homanstraat 22
8384EE Wilhelminaoord
tel. 06-53681895

Ons nieuwe pand "RondoM" is open!
lees hier meer!


Pamela Smits - cello

Pamela Smits, geboren te Ottawa, Canada, groeide op in Nederland en begon haar cellostudie op jonge leeftijd bij de Tsjechische cellist Jiri Prchal aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden. Als 19-jarige behaalde zij er het diploma Docerend Musicus en vervolgde haar studie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, bij wie zij afstudeerde met het diploma Uitvoerend Musicus.

Met behulp van Nederlandse studiebeurzen studeerde zij verder aan de Indiana University te Bloomington, VS. bij de gerenommeerde cellist Janos Starker en voor kamermuziek bij o.a. György Sebök en ronde haar studie af met het Performer diploma. Ook nam zij regelmatig deel aan zomercursussen en masterclasses bij onder meer; Anner Bijlsma, Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Milos Sádlo, Saša Večtomov, Ivan Monighetti, Natalia Gutman, Christopher Bunting, Tsuyoshi Tsutsumi en bij pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland. Tijdens haar studie werd ze een aantal malen eervol onderscheiden en kreeg de ereprijs in het Postbank Sweelinck Celloconcours 1992 te Amsterdam en was winnares van de Indiana University Cello Competition 1993 in Bloomington (USA).

Als soliste trad zij op in celloconcerten van o.a. Schumann, Tschaikovski’s Rococovariaties, Haydn D groot, Boccherini Bes groot, C.Ph.E. Bach en Händel met verschillende orkesten, waaronder ‘Het Orkest’ olv. Alexander Vakoulsky, het New World Chamber Orchestra in Miami Beach -de stad waar zij ook enige tijd als solocellist verbonden was aan de New World Symphony onder leiding van Michael Tilson Thomas- en het Haydn Jeugd Strijkorkest olv. Ben de Ligt tijdens een tournee van 10 concerten door Nederland.
Tevens soleerde zij in het Eerste Celloconcert (1969/’81) van de Nederlandse componist Hans Kox samen met het Strijkorkest Zoroaster olv. Herman Draaisma.

Zij maakte concertreizen naar de Nederlandse Antillen, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Monaco, Israël, Spanje, Brazilië, Argentinië, Costa Rica, Hong Kong en de Verenigde Staten en heeft recitals gespeeld in zalen als de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn en op het Edinburgh Festival in Schotland. Tevens werkt ze regelmatig samen met musicologen en filosofen, zoals o.a. met Dr. Albert van de Schoot, waarbij ze concerten geeft in combinatie met een lezing.
Het seizoen 2010/2011 organiseert het Posthuis Theater in Heerenveen een bijzondere serie van 7 concerten rondom de celliste: de ‘Pamela Smits Vriendenconcerten’ en heeft haar ook voor komende seizoenen uitgenodigd deze serie te verzorgen. Enkele van deze concerten verzorgt ze in combinatie met een wijnproeverij door de vinoloog van De Oude Wijnhoeve. Dit seizoen treedt zij ook enkele malen voor de radio op.

Met de Duitse pianiste Sabine Simon heeft Pamela Smits twee CDs opgenomen: ‘Felix Austria’, een CD met Hongaars/Tsjechisch repertoire (oktober 2010) voor het label Universe Classics en
‘The French Cello’ (2004) die in maart 2011 door Universe Classics is heruitgebracht. De twee musici hebben gezamenlijk diverse tournees gemaakt, o.a. door Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Sinds het seizoen 2009 is Nederlandse pianist Maarten den Hengst een vaste recital partner van Pamela Smits. Dit seizoen geven ze samen concerten in Nederland en Duitsland, o.a. in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, en in en rondom een serie van de componist Hans Kox. Tevens staat in 2011 een gezamenlijke CD opname gepland voor het Universe Classics label met Frans repertoire.

In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties opgetreden met musici uit Amerika, Azië en Europa. Zo gaf zij concerten met de Engelse klavecinist Chris Farr, het Miami String Quartet, violist Jamie Laredo, Lucian-Leonard Raiciof en Lisa Jacobs, fluitiste Marieke Schneemann en heeft o.a. vaak samengewerkt met de pianisten Paolo Giacometti, Jee Won Oh, Sander Sittig en Hans Eijsackers. In januari 2008 speelde zij ter herdenking van het 100ste geboortejaar van Olivier Messiaen zijn ‘Quatuor pour la Fin du Temps’ gezamenlijk met klarinettist Arno Piters, violiste Nienke van Rijn en de in Londen wonende Zweedse pianiste Petra Casén. Pamela Smits maakt tevens deel uit van het in 2009 opgerichte Pentachord ensemble samen met pianist Maarten den Hengst, violist Emi Ohi Resnick, altviolist Mikhail Zemtsov en contrabassist Quirijn van Regteren Altena.

Haar repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities van barok en romantiek tot hedendaags. Ook het lesgeven heeft haar bijzondere interesse en zij geeft sinds haar 16de  jaar les, indertijd tot haar afstuderen als assistente van Jirí Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach.

Pamela Smits is de dochter van het pianisten echtpaar Greta Lang (leerling van Cornelius Berkhout) en Ben Smits (leerling van Bela Siki en Clara Haskil).

Meer over Pamela Smits vindt u tevens op haar eigen site: https://www.pamelasmits.com/